Het kabinet stuurt morgen 40 man marechaussee naar het rampgebied in Oekraïne. Dat heeft premier Rutte gezegd op een persconferentie. De marechaussee wordt niet ingezet om de rampplek te beveiligen. De bedoeling is dat ze de forensische experts helpen bij het zoeken naar lichamen.

De marechaussee is niet bewapend.

Prioriteit

Volgens Rutte is nu de eerste prioriteit van het kabinet de overgebleven slachtoffers op de rampplek te bergen. Daarvoor gaan, naast de marechaussee, ook meer mensen van het Landelijk Team Forensische Opsporing naar het gebied.

Twee experts zijn nu al vanuit Charkov onderweg naar de rampplek. De komende drie dagen komen daar 21 extra mensen bij.

Volgens de premier is de veiligheid van de experts en marechaussee niet in het geding. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid meldde gisteren dat hun mensen het gebied niet in konden. Volgens Rutte was dat een tijdelijke situatie. "Er was sprake van gijzelingen in het gebied. Die dreiging is nu voorbij. Dat betekent dat onze mensen er nu wel in kunnen."

Politiemacht

Nederland werkt samen met Australië aan een plan om een internationale politiemacht het rampgebied te laten beveiligen. Rutte wilde weinig kwijt over een eventuele politiemissie. "Wij zoeken naar manieren om de omgeving te stabiliseren. Of dat lukt is nog niet zeker."

De marechaussees die nu naar Oekraïne gaan, maken geen onderdeel uit van die missie, benadrukte Rutte. "De marechaussee is er niet om te schieten. Zij zijn er om mensen te vinden."

Volgens de premier is het op dit moment niet mogelijk om bewapende agenten naar de regio te sturen.

STER reclame