NOS NieuwsAangepast

Vliegtuig met veel Fransen gecrasht

Bij een vliegramp in Mali zijn zeer waarschijnlijk 116 doden gevallen. In het toestel van Air Algérie, dat op weg was van Ouagadougou in Burkina Faso naar Algiers, zaten 51 Fransen.

De McDonnell Douglas MD-83 is volgens de Verenigde Naties neergestort in Mali, tussen de steden Gao en Tessalit. Op de passagierslijst staan verder 27 inwoners van Burkina Faso, acht Libanezen, zes Algerijnen, vijf Canadezen, vier Duitsers, twee Luxemburgers, een Zwitser, een Belg, een Egyptenaar, een Oekraïner, een Nigeriaan, een Kameroener en een Malinees.

De zes bemanningsleden waren Spaans. Air Algérie had de MD-83 gecharterd van het Spaanse Swiftair.

De Franse minister Cuvillier van Transport had na de eerste berichten over de verdwijning van het toestel al gezegd dat hij rekening hield met Franse slachtoffers. Frankrijk is met twee straaljagers op zoek naar het wrak.

Andere route

Vlucht AH5017 vertrok om 01.17 uur plaatselijke tijd. Na ruim 50 minuten verloor de luchtverkeersleiding het contact. De piloot zou goedkeuring voor een routewijziging hebben gevraagd. Ten noorden van Ouagadougou heeft het afgelopen nacht enkele uren geonweerd. Het is nog onduidelijk of dat iets met de voorgenomen wijziging te maken heeft.

Ouagadougou ligt zo'n 2800 kilometer ten zuiden van Algiers. Tussen de twee steden ligt bijna alleen maar woestijn.

Apaches

Gao in Mali is ook de stad waar zo'n 300 Nederlandse militairen zijn gestationeerd voor de VN-missie Minusma. Ze moeten zorgen voor stabiliteit in Mali, waar Toeareg-rebellen en moslimextremisten begin vorig jaar snel terrein wonnen voordat ze door het Franse leger werden teruggedrongen.

Vanaf het Nederlandse legerkamp Gao zijn aan het begin van de avond twee Apaches opgestegen om naar het vermiste toestel te zoeken, meldt Defensie.

De Verenigde Naties hebben hulp aangeboden bij het ongeluk met het vliegtuig van Air Algérie. Het Nederlandse medisch personeel in Mali is daarvoor standby gezet. Maar of dit personeel ook daadwerkelijk wordt ingezet bij de vliegramp, is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl