De Britse regering staat open voor een bewapende missie om de rampplek in Oekraïne veilig te stellen. Dat zei de Britse vice-premier Nick Clegg in het radioprogamma De Ochtend.

Clegg benadrukt wel dat de Britten eerst willen onderzoeken of zo'n missie mogelijk is. "De situatie in Oekraïne is erg onduidelijk, maar als het haalbaar is willen we zeker meedoen", zei Clegg.

VN-resolutie

Nederland werkt met Australië aan een VN-resolutie voor een bewapende missie in Oekraïne. Het Nederlandse kabinet kwam gisteravond bijeen om over een dergelijke missie te praten. De Australische premier Abbott heeft al gezegd dat zijn land op korte termijn 50 agenten kan leveren voor de missie.

De Britse vice-premier Clegg wil wel dat de missie er uitsluitend op gericht is om de rampplek te beschermen. "De missie moet absoluut niet bedoeld zijn om een militaire oplossing te bieden voor het conflict tussen de strijdende partijen in het oosten van Oekraïne."

Frustrerend

Groot-Brittannië pleit al langer voor strengere economische sancties tegen Rusland. Clegg vindt het frustrerend dat de rest van Europa veel terughoudender is. "We kunnen niet accepteren dat Rusland zo doorgaat. Wij hebben met Groot-Brittannië ook economische belangen, maar als we nu niets doen, gebeurt er nooit wat".

Clegg denkt dat hardere sancties op de korte termijn gevolgen kunnen hebben voor de economie in Europa, maar hij vindt het voor de langere termijn belangrijk om nu in actie te komen.

STER reclame