Huurders vaker in de knel
Steeds meer huurders hebben moeite alle rekeningen te betalen. 13 procent van de huurders verdient niet genoeg om naast de huur ook nog voldoende geld te hebben voor het normale levensonderhoud. Dat zijn ongeveer 384.000 huishoudens, zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van cijfers over 2012.
De toename is groot: twaalf jaar geleden ging het om 5 procent van de huurders. Bij huiseigenaren zijn de problemen minder groot en bovendien stabiel: het percentage huiseigenaren dat de rekeningen niet kan betalen, schommelt rond de 3.
Spaarpotje
De huurders hebben niet per definitie een huurachterstand. Volgens het PBL worden de gaten gedicht met een spaarpotje of wordt er nog verder bezuinigd op de eerste levensbehoeften. Het maakt volgens het planbureau niet uit of de huurder in een duur of goedkoop huis woont.
De regionale verschillen zijn groot. Vooral huurders in Amsterdam, het zuiden van Zuid-Holland, Flevoland, Noord-Friesland en Groningen hebben het moeilijk.
De Nederlandse Woonbond laat in een reactie weten dat dit nieuws vraagt om lagere huren. Volgens een woordvoerder werden de huren in 2013 en 2014 meer dan ooit verhoogd. Tegelijkertijd is in de door het PBL onderzochte periode de huurtoeslag met 30 euro verlaagd. "Dat is ook een reden dat juist huurders met een smalle beurs in problemen komen."
Kabinet zet in op avondklok van 20.30 uur tot 04.30 uur, begint vrijdag
Het kabinet neemt nieuwe maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.
- liveblog
Persconferentie begint om 14.00 uur • India schenkt honderdduizenden vaccins
Volg hier het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van woensdag 20 januari.
Hier volg je om 14.00 uur de persconferentie over extra coronamaatregelen
Premier Rutte en minister De Jonge geven een persconferentie over mogelijke extra coronamaatregelen, zoals een avondklok.