Jaap de Hoop Scheffer vindt dat Nederland moet stoppen met bezuinigen op defensie. De voormalige hoogste baas van de NAVO zegt in een interview met het Financieele Dagblad dat Nederland zich moet voorbereiden op een langere periode van instabiliteit.

De Hoop Scheffer noemt het een prestatie van de Nederlandse regering dat de meeste lichamen al zijn geborgen. "Een paar dagen geleden was ik daarover nog vrij somber."

"Ernstigste crisis"

De Hoop Scheffer is duidelijk over de ernst van de situatie. "Het is zonder twijfel de ernstigste crisis sinds de Koude Oorlog en ik durf niet te voorspellen hoe dit afloopt."

Volgens De Hoop Scheffer is de positie van Poetin veel zwakker dan wordt aangenomen. Achter de schermen woedt volgens hem een forse strijd tussen de hardliners die voorstander zijn van Poetins harde lijn en de mensen met grote zakelijke belangen.

"Ik heb grote twijfels of Poetin orde op zaken kan stellen in Oekraïne zoals het Westen van hem verlangt. Hij zal dan de Poetin-doctrine moeten opgeven, het beschermen van Russisch-gezinde bevolkingsgroepen waar ze zich ook bevinden," zegt De Hoop Scheffer.

"Ik ben bang dat hij onrust gaat stoken onder Russische minderheden in de Baltische staten. Maar bijvoorbeeld ook in Moldavië, en nog meer dan nu in Oekraïne."

"Andere wereld"

De Hoop Scheffer noemt de urgentie om onze defensie op orde te brengen enorm. "Iemand die daar nu nog niet van overtuigd is, leeft in een andere wereld." De voormalig secretaris-generaal roept het kabinet op om bij de komende begrotingsonderhandelingen definitief een einde te maken aan alle "wilde bezuinigingen".

"Laten we niet op een ochtend wakker worden, zoals dat in een andere episode van onze geschiedenis is gebeurd, om te constateren dat we te weinig hebben gedaan", aldus De Hoop Scheffer.

De Hoop Scheffer was van 2004 tot 2009 secretaris-generaal van de NAVO. Eerder was hij onder meer fractieleider van het CDA in de Tweede Kamer en minister van Buitenlandse Zaken. Tegenwoordig doceert hij als hoogleraar in Leiden internationale politiek en diplomatieke praktijk.

STER reclame