NOS NieuwsAangepast

Paracetamol helpt niet bij rugpijn

Paracetamol helpt niet tegen acute lage rugklachten. Het leidt niet tot een sneller herstel, vermindert de pijn niet, en laat patiënten niet beter functioneren of slapen, is de conclusie van Australisch onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Paracetamol wordt wereldwijd voorgeschreven bij acute lage rugpijn. Maar volgens onderzoekers van de Universiteit van Sydney is de werkzaamheid van het middel voor deze kwaal nooit deugdelijk bewezen. Ze deden daarom onderzoek bij ruim 1600 Australische patiënten met acute lage rugpijn.

Placebo

Eenderde van deze groep kreeg drie keer per dag paracetamol, eenderde mocht paracetamol nemen naar behoefte, en eenderde kreeg een placebo.

De patiënten die paracetamol kregen waren gemiddeld na 17 dagen hersteld, de patiënten die het nepmiddel gebruikten waren na 16 dagen klachtenvrij.

Paracetamol bleek ook geen andere gunstige effecten te hebben, zoals pijnverlichting. De onderzoekers vinden dat verrassend omdat wel bewezen is dat paracetamol helpt tegen bijvoorbeeld hoofdpijn, kiespijn en spierpijn.

Meer onderzoek

Wetenschappers die niet betrokken waren bij het onderzoek, erkennen de deugdelijkheid ervan. Wel waarschuwen ze dat op basis van één onderzoek niet kan worden besloten paracetamol niet meer voor te schrijven.

De Nederlanders Bart Koes en Wendy Enthoven schrijven dat er meer robuust en consistent bewijs nodig is. Ze pleiten ervoor de onderzoeksresultaten te verifiëren met onderzoek onder andere populaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl