NOS NieuwsAangepast

Ook Suriname rouwt om ramp

Door correspondent Harmen Boerboom

Op de tafel naast het condoleanceregister en de brandende kaars staat een fotolijstje. Het bevat portretten van de twee passagiers van Surinaamse afkomst die met vlucht MH17 aan hun huwelijksreis waren begonnen. Hun familieleden waren de eersten die op de Nederlandse ambassade eer betuigden aan de slachtoffers.

Ook leerlingen van scholen komen onder begeleiding van hun leerkrachten naar de ambassade om het register te tekenen. Onbegrip is het trefwoord bij de tientallen bezoekers. "Waarom doen wij elkaar zo'n pijn, terwijl er op de wereld zoveel moois is te doen?" vraagt een gepensioneerd schoolhoofd zich wanhopig af.

De tranen biggelen over haar wangen wanneer ze denkt aan alle kinderen die bij de ramp het leven lieten.

"Vreselijk drama"

"Ik toon mijn respect voor het sociale hart van de oud-kolonisator," zegt een oudere man. "Zodra er zich ergens op de wereld een ramp voltrekt zijn er inzamelingsacties op de televisie en gaan de portemonnees open. Nu Nederland zelf door zo'n vreselijk drama getroffen wordt is het onze plicht om eerbied te tonen."

Een oude hindoestaanse vrouw strompelt naar binnen. Uit haar plastic boodschappentas haalt ze een beduimeld boekje. Het is het programma van de begrafenisdienst van haar dochter in juni 1989. "Ze was 27 en kwam voor het eerst in zes jaar terug naar Suriname voor een vakantie. Maar ik heb haar nooit meer gezien want het SLM-toestel waarin ze vloog stortte neer."

De vrouw huilt en moet ondersteund worden door omstanders. "Alles komt nu weer boven."

Wereldvrede

De Surinaamse regering betuigde afgelopen zaterdag in een brief haar medeleven. Sommige ministers van het kabinet-Bouterse kwamen persoonlijk langs voor condoleances.

"Dit soort gebeurtenissen staat hemelhoog boven politieke meningsverschillen," zegt Winston Wirht. Hij is één van de adviseurs van de Surinaamse president en heeft zojuist in het register de wens opgetekend dat dit drama de wereldvrede een stapje dichterbij brengt. "Alleen dan hebben de onschuldige passagiers hun leven niet voor niets gegeven. Wereldvrede, het zou zo mooi zijn. We ademen immers allemaal dezelfde lucht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl