Gaza: meer doden, bestand ver weg

tijd van publicatie Aangepast

In de Gazastrook is gisteren opnieuw hard gevochten en is het dodental weer aanzienlijk opgelopen. De Amerikaanse minister Kerry erkent dat een bestand nog ver weg is. Hamas-leider Meshaal zegt dat er alleen een staakt-het-vuren mogelijk is als er een eind komt aan de blokkade van de Gazastrook.

Israëlische troepen leverden gisteren en vannacht verbeten slag met Hamas-strijders in Khan Younis, een stad ten zuiden van Gaza-stad. Veel bewoners sloegen op de vlucht en zochten een heenkomen in VN-scholen.

Volgens Hamas kwamen er bij de laatste gevechten 74 Palestijnen om, waarmee het totale Palestijnse dodental op ruim 700 zou zijn gekomen. Volgens Israël sneuvelden er vijf militairen. In totaal heeft het conflict na ruim twee weken 32 Israëlische militairen het leven gekost.

Onverzoenlijk

Minister Kerry, die samen met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon probeert een staakt-het-vuren tot stand te brengen, zei gisteravond dat er stappen vooruit zijn gezet. Waar dat op is gebaseerd, werd niet duidelijk. Kerry erkende bovendien dat er nog veel werk te doen is.

Hamas-leider Meshaal toonde zich in een televisietoespraak onverzoenlijk. Hij noemde het openen van de grenzen van de Gazastrook een minimumeis, en zei dat er geen sprake kan zijn van ontwapening van Hamas.

Meshaal benadrukte dat "zij de agressors en de bezetters zijn, en wij de rechtmatige bezitters van het land". Ook deed hij schamper over de Israëlische bewering dat Hamas burgers als menselijk schild gebruikt. "De waarheid is dat zij de strijders niet kunnen raken, en daarom de burgers vermoorden".

STER reclame