1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

"Britse wapenverkoop aan Rusland gaat gewoon door"

Een pro-Russische separatist kijkt door de loop van een scherpschuttersgeweer - AFP

Wapenhandel is voor veel (westerse) landen een grijs gebied, omdat die vuurkracht soms in schimmige conflicten wordt gebruikt. Daar wil de Britse premier David Cameron niets van hebben en dus is Groot-Brittannië sinds maart dit jaar gestopt met het verkopen van wapens aan Rusland. Of toch niet? Het Britse parlement lijkt het spoor een beetje bijster, schrijft de BBC.

"Het Verenigd Koninkrijk zal nu, met onmiddellijke ingang, alle bestaande licenties en aanvragen intrekken die te maken hebben met de directe export van militaire wapens naar Rusland. Het gaat hier om wapens die bedoeld zijn voor Russische legereenheden of andere staatsagentschappen die (kunnen) worden ingezet tegen Oekraïne." Dat zei William Hague, de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken in maart. Maar dit rapport zegt iets anders.

Miljoenenhandel gaat door

In het rapport - geschreven door een comité dat wapenexport controleert - verkoopt Groot-Brittannië nog steeds allerlei wapens, van sluipschuttersgeweren en ammunitie tot luchtafweergeschut. Volgens het comité zijn er wel 31 licenties stopgezet, maar zijn er nog 251 actief. Ter waarde van meer dan 160 miljoen euro. Leden van het parlement willen zo snel mogelijk duidelijkheid.

Een woordvoerder van het ministerie van Zaken, Innovatie en Vaardigheden, heeft een wel heel opvallende verklaring: sommige van die spullen - waaronder het luchtafweergeschut - is voor de Braziliaanse marine. Die pikken de wapens blijkbaar op bij de Russische havens. "Deze overheid heeft nooit raketten of raketonderdelen naar het Russische leger geëxporteerd", aldus de woordvoerder. En die sluipschuttersgeweren en ammunitie? Die zijn alleen voor (Russische) particulieren en (Russische) doorverkopers, zegt hij.

Groot-Brittannië vs. Frankrijk

De Britse premier David Cameron heeft zelf veel kritiek op landen die wapens aan Rusland verkopen, zoals Frankrijk. De Franse minister van Buitenlandse Zaken haalde maandag op zijn beurt uit naar Cameron: hij zei dat de Britse premier maar eens naar de vele machtige Russen ("oligarchs") in Londen moet kijken. Cameron ontkent alle vormen van hypocrisie.

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl