AIVD mag inlichtingen krijgen van VS
De Nederlandse inlichtingendiensten mogen telecommunicatie blijven uitwisselen met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald.
Volgens de rechtbank is het mogelijk dat de AIVD en de MIVD informatie krijgen van de Amerikanen die de Nederlandse diensten zelf nooit van de wet hadden mogen onderscheppen. Maar dat is geen reden om de hele uitwisseling van telecommunicatie te stoppen. De rechtbank zegt dat het delen van de informatie van groot belang is voor de nationale veiligheid.
Ongelimiteerd
De zaak was aangespannen door onder meer de Vereniging voor Strafrechtadvocaten, de Vereniging van Journalisten en de stichting Privacy First. Zij vinden dat de privacy van burgers te veel wordt aangetast.
De Amerikanen mogen ongelimiteerd telecommunicatie die over de kabel gaat onderscheppen. De Nederlandse inlichtingendiensten mogen dat niet, maar ze krijgen wel enorme hoeveelheden informatie van de inlichtingendiensten in de VS die op die manier is vergaard.
Rechten van de Mens
De rechtbank heeft gekeken of de manier waarop de VS informatie onderschept in strijd is met het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens. De Haagse rechters kwamen tot de conclusie dat de regels waaraan de NSA moet voldoen in het algemeen niet afwijken van het mensenrechtenverdrag.
Bovendien zit er volgens de rechtbank nog verschil tussen het ontvangen van de informatie en het daadwerkelijk gebruiken van onderschepte informatie in individuele onderzoeken.
De rechtbank zegt dat een burger een losse zaak moet starten als hij vindt dat zijn privacy wordt geschonden door de uitwisseling van informatie tussen de inlichtingendiensten. Dat kan bij de rechter, de Nationale Ombudsman of de commissie de toezicht houdt op de AIVD en de MIVD.
- liveblog
Geopend attractiepark Hellendoorn niet vol • Valse vaccinatiemail in omloop
Het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van zaterdag 10 april.
'Nederlandse adoptiestop ontneemt Zuid-Afrikaanse kinderen de kans op een gezin'
Adopties uit het buitenland zijn stopgezet na het rapport van de commissie-Joustra. Daarin werd gesproken van misstanden als kinderhandel, het afstaan onder dwang, corruptie en vervalsing van documenten.
Uitvaart prins Philip op 17 april, prins Harry aanwezig bij ceremonie
De man van koningin Elizabeth overleed gisteren op 99-jarige leeftijd. Hij wordt bijgezet in de koninklijke grafkelder op Windsor Castle.