NOS NieuwsAangepast

Mogelijk snel resultaat zwarte dozen

De Britse experts die onderzoek doen naar de zwarte dozen verwachten dat ze op z'n vroegst na 24 uur de eerste resultaten kunnen melden aan de Nederlandse autoriteiten. De vluchtrecorders zijn vanochtend overhandigd aan het Britse onderzoeksinstituut voor luchtvaartongelukken.

De Britten onderzoeken op verzoek van de Nederlandse autoriteiten de inhoud van de zwarte dozen van het rampvliegtuig MH17. In Nederland is geen onderzoekscentrum waar ze kunnen worden uitgelezen.

Streng beveiligd

Volgens correspondent Anne Saenen in Londen zullen de dozen in een streng beveiligde ruimte worden onderzocht. De experts mogen geen opnameapparatuur mee naar binnen nemen om te voorkomen dat delen van de opgenomen gesprekken in de cockpit uitlekken.

De audiobestanden zijn opgeslagen in een van de dozen. Op de andere vluchtrecorder staan gegevens over onder meer de vlieghoogte en snelheid.

Onderzoeksraad

Bij het onderzoek in Farnborough zijn deskundigen uit diverse landen betrokken. Ook mensen van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn erbij. De onderzoeksraad leidt het internationale onderzoek naar de oorzaak van de ramp.

Het is afwachten of de informatie op de zwarte dozen nuttig is voor het onderzoek naar de toedracht van de ramp. Mogelijk is er op het audiobestand een explosie te horen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl