Charkov maakt zich op voor het transport van de slachtoffers van de vliegramp van vorige week donderdag. Bij de ramp kwamen 298 mensen om, onder wie 193 Nederlanders. Verwacht wordt dat vandaag de eerste veertig lichamen naar Nederland worden overgebracht.

De lichamen werden de afgelopen dagen vanuit Torez via Donetsk naar Charkov gebracht. Charkov is een stad die in handen is van de Oekraïense regering.

Op het vliegveld van Charkov is rond 10.00 uur Nederlandse tijd een korte ceremonie, waarbij verscheidene Oekraïense hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zijn. In Nederland is het vandaag een dag van nationale rouw.

Colonne

De slachtoffers worden met twee vliegtuigen naar Eindhoven gevlogen, met een Hercules van de Koninklijke Luchtmacht en een Australisch transportvliegtuig. Daarna worden ze met een speciale colonne voor identificatie overgebracht naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum.

De Hercules vertrok gisteren al naar Charkov, de Australische Boeing C-17 ging vanochtend van Eindhoven naar Charkov.

Het is niet duidelijk wanneer de overige lichamen naar Nederland worden gevlogen, maar verwacht wordt dat uiterlijk vrijdag alle slachtoffers die in de trein lagen in Hilversum zijn.

STER reclame