Nederland rouwt om doden MH17

time icon Aangepast

Het is een dag van nationale rouw voor de 298 mensen die donderdag omkwamen bij vlucht MH17 boven Oekraïne. Vanmiddag rond 16.00 uur komen de eerste slachtoffers aan in Nederland.

Na hun aankomst is er een minuut stilte op vliegveld Eindhoven, waar de vliegtuigen landen, en in de rest van Nederland. Op Schiphol zullen geen vliegtuigen landen of opstijgen, de bussen en taxi's van Connexxion staan stil en de muziek in veel winkels gaat uit.

Veel nabestaanden staan op vliegbasis Eindhoven om de kisten van de slachtoffers op te wachten. Zij worden vergezeld door de koning en koningin, premier Rutte, vice-premier Asscher en vertegenwoordigers van andere landen die burgers hebben verloren bij de ramp. Onder hen is ook de gouverneur-generaal van Australië.

De lichamen worden daarna naar Hilversum gebracht.

Klokgelui en stille tocht

Van alle overheidsgebouwen hangt de vlag vandaag halfstok. Verder worden op verschillende momenten klokken geluid. Dat gebeurt ook gedurende 5 minuten voor aankomst van de vliegtuigen.

In onder meer Den Bosch en Tilburg zijn er gezamenlijke herdenkingen voor de bewoners. De Tilburgse kermis zet alle attracties een kwartier lang stil.

De hele dag is er geen STER-reclame op radio en de NOS verzorgt extra uitzendingen.

In Amsterdam begint om 20.00 uur op de Dam een stille tocht die ook weer eindigt op de Dam. Aan het eind worden ballonnen opgelaten en wordt een minuut stilte gehouden. Op Facebook roepen de organisatoren deelnemers op om witte kleding te dragen.

STER Reclame