NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Aantal lichamen in trein onduidelijk

Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel lichamen vandaag per trein in Charkov zijn gearriveerd. Omdat het onderzoeksteam nog niet de tijd heeft gehad alle wagons te controleren, worden er nog geen uitspraken gedaan over aantallen.

In de internationale media wordt een getal genoemd van 282 lichamen. Dat zou betekenen dat bijna alle 298 slachtoffers zijn geborgen.

Jan Tuinder, hoofd van het team in Charkov, kan dat getal niet bevestigen. Hij zegt slechts dat hij van de mensen die de trein hebben geladen heeft gehoord dat er zeker 200 stoffelijke overschotten aan boord zijn.

Kritiek op bergingsoperatie

Of dat betekent dat er nog bijna honderd slachtoffers niet zijn geborgen, is niet bekend. Wel heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) kritiek op het verloop van de bergingsoperatie.

Een woordvoerder die vandaag een bezoek bracht aan de plek van de ramp, vertelde op een persconferentie dat er nog altijd menselijke resten tussen de wrakstukken liggen. Toch was de bergingsoperatie op die plek blijkbaar gestaakt.

Tas met resten

"We zagen een aantal kleinere lichaamsdelen liggen", zei de woordvoerder tegen de media in Donetsk. Zo lag er volgens hem een plastic tas met menselijke resten in het gebied. Vanwege de indringende geur ter plekke, vermoedt hij dat er nog meer resten lagen.

"We hebben nooit gezien dat mensen systematisch het gebied hebben uitgekamd, door arm in arm te lopen", aldus de woordvoerder. Hij hekelde ook het feit dat de wrakstukken niet worden beveiligd.

Identificatieproces begonnen

De koeltrein met stoffelijke overschotten kwam vanmorgen aan in Charkov, in het door Oekraïne beheerste gebied. Daar zijn Nederlandse experts begonnen de resten klaar te maken voor transport naar Hilversum, waar ze geïdentificeerd zullen worden. Voor het transport zullen de lichamen in grafkisten worden geplaatst.

De eerste vliegtuigen met slachtoffers zullen morgen rond 16.00 uur landen op vliegbasis Eindhoven. Het kabinet heeft Nederlanders opgeroepen op dat tijdstip een minuut stilte in acht te nemen.

STER reclame