President Obama heeft in Washington het condoleanceregister voor de slachtoffers van de vliegramp in Oost-Oekraïne getekend. Om 17.30 uur Nederlandse tijd kwam hij aan bij de Nederlandse ambassade in de Amerikaanse hoofdstad.

De Amerikaanse president condoleert Nederland namens het Amerikaanse volk met het verlies van vrienden en familie. "Woorden schieten tekort om het verdriet te beschrijven dat de wereld voelt over dit verlies," schrijft hij.

Vriendschap

"Het heeft de vriendschap van onze twee landen sterker gemaakt, en in naam van deze vriendschap zullen wij niet rusten tot wij zeker zijn dat het recht heeft gezegevierd."

Na afloop zegde Obama toe dat de Verenigde Staten met de Nederlanders zullen samenwerken zodat geliefden terugkomen en er een gedegen onderzoek komt.

Veiligheidsadviseur

Ben Rhodes, plaatsvervangend nationale veiligheidsadviseur van president Obama, vertelt vanavond in Nieuwsuur dat Obama in een telefoongesprek met premier Rutte zijn boodschap heeft herhaald.

"Nederland neemt de leiding in het internationale onderzoek. Wij willen graag samenwerken met Nederland. Obama heeft de hulp toegezegd van de FBI en van de National Transportation Safety Board, een agentschap dat onderzoek doet naar vliegtuigrampen.

Kofi Annan

Gisteren tekende de Oekraïense president Porosjenko het register bij de Nederlandse ambassade in Kiev. Zaterdag betuigde de voormalige VN-topman Annan zijn medeleven op Schiphol.

STER reclame