Clauscentrale mogelijk weer open

Aangepast

Energiebedrijf Essent wil vanuit Nederland stroom leveren aan België. Daarvoor moet een leiding van 13 kilometer worden aangelegd tussen de Clauscentrale en het Belgische elektriciteitsnetwerk.

De Clauscentrale in het Limburgse Maasbracht, op 3 kilometer van België, ligt nu stil. Hij is "in de mottenballen gelegd", omdat moederbedrijf RWE het niet rendabel vindt om de gasgestookte centrale open te houden.

Dreigend tekort

De gascentrales moeten concurreren met goedkope steenkolen en gesubsidieerde groene stroom uit Duitsland. Door een overschot aan elektriciteit op de Nederlandse markt zijn de relatief schone gascentrales niet langer rendabel en staan ze vaak stil.

In België dreigt juist een tekort aan stroom. Veel elektriciteit in dat land komt van kernreactoren. Sommige zijn stilgelegd voor groot onderhoud.

Aanbesteding

De Belgische overheid heeft een aanbesteding uitgeschreven om 700 tot 900 megawatt meer elektriciteit te krijgen. Daarvoor wordt maximaal 500 miljoen euro beschikbaar gesteld. De Clauscentrale heeft een capaciteit van 1305 megawatt.

In het Financieele Dagblad zegt Roger Miesen van RWE dat het de investering in de centrale nooit meer terug zal verdienen, maar dat het binnenhalen van de opdracht wel zal "zorgen voor een positieve cashflow".

Wanneer Essent te horen krijgt of het de opdracht krijgt, is nog niet bekend.

STER Reclame