Demissionair minister van Financiën van Aruba Yrausquin vindt dat minister Plasterk moet opstappen. Dat heeft Yrausquin gezegd in reactie op de quick scan naar de financiële situatie van Aruba, die Plasterk heeft laten uitvoeren.

Volgens minister Plasterk is de conclusie van het voorlopige rapport dat de Arubaanse begroting van 2014 "niet volledig is en op onderdelen achterhaald". Yrausquin vindt dat Plasterk daarmee laat zien geen verstand van zaken te hebben.

Geen effect

Plasterk schrijft ook aan de Tweede Kamer dat van voorgenomen maatregelen op Aruba nu al duidelijk is dat ze geen effect meer zullen hebben en dat het lastig zal zijn om de benodigde wetswijzigingen door te voeren. Ook staan volgens hem niet alle uitgaven op de begroting.

Verder is het financieel beheer niet op orde, waardoor niet duidelijk is hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel er uitgegeven wordt. Jaarrekeningen kunnen niet gecontroleerd worden en degelijke ramingen voor de komende jaren ontbreken.

'Heel slecht'

Volgens Yrausquin is Aruba al lang en breed begonnen met bezuinigen, maar weigert de Nederlandse regering dat te zien. Hij noemt de houding van Plasterk heel slecht voor de economie van Aruba.

De relatie tussen Aruba en Den Haag is de laatste tijd verslechterd. De Arubaanse premier Eman hield vorige week een hongerstaking omdat Nederland de begroting van Aruba niet wilde goedkeuren. Hierop liet Nederland de quick scan uitvoeren, waardoor werd bevestigd dat maatregelen nodig zijn om de financiën van het eiland weer op orde te brengen.

STER reclame