In Turkije zijn tientallen hooggeplaatste politiemensen opgepakt. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij het bespioneren en afluisteren van mensen in de directe omgeving van premier Erdogan.

Volgens Turkse media zijn in totaal 76 officieren uit 22 regio's opgepakt. De meeste zouden een belangrijke positie hebben bekleed tijdens het grootschalige corruptieonderzoek van de Turkse politie en justitie in het afgelopen jaar.

Dat onderzoek begon met de arrestatie van een aantal prominente zakenmensen en drie zoons van ministers uit het kabinet van Erdogan. De politie deed daarna verschillende invallen bij tientallen aan Erdogans AK-partij gelieerde ondernemers en politici.

Als reactie daarop heeft Erdogan de afgelopen maanden duizenden politiemensen laten overplaatsen of ontslaan.

"Complot"

Erdogan en zijn regering worden al geruime tijd beschuldigd van corruptie. Volgens de Turkse premier is er sprake van een complot tegen zijn regering. Hij wijst de invloedrijke geestelijke Fethullah Gülen aan als schuldige. Gülen, die in ballingschap in de VS woont, zou zijn macht willen ondermijnen.

Volgens Erdogan zijn leden van de beweging van Gülen geïnfiltreerd in de Turkse politie en de rechterlijke macht. Zij zouden jarenlang het kantoor van de premier en duizenden andere politici hebben afgeluisterd.

STER reclame