Koning Willem-Alexander is diep geraakt door de tragedie met vlucht MH17 met zoveel Nederlandse slachtoffers. Dat zei hij in een toespraak die hij hield na de bijeenkomst voor nabestaanden in Nieuwegein.

"We zijn diep geraakt door de schrijnende persoonlijke verhalen van mensen die dierbaren hebben verloren. Hun verdriet, hun onmacht en hun wanhoop snijden ons door de ziel."

"We delen hun innige wens dat er klaarheid komt over de oorzaak van deze ramp", zei de koning verder. "We weten dat hun verlies niet meer goed te maken is. Het verdriet is immens. Het enige dat wij vandaag konden doen is bij hen zijn en luisteren naar hun verhaal."

Litteken

De koning zei ook dat de ramp een diepe wond heeft geslagen in de samenleving. "Het litteken zal zichtbaar en voelbaar blijven. Tot in lengte van jaren."

"In diepste nood komt het aan op innerlijke kracht, compassie en onderlinge verbondenheid. Het zijn die eigenschappen waar ons land op cruciale momenten over blijkt te beschikken."

Waardering

De koning sprak zijn waardering uit voor alle mensen die zich bekommeren om de getroffenen. "Familie, vrienden, buren, collega's, clubgenoten, u bent zo nodig nu!" Ook voor de honderden hulpverleners die de mensen ondersteunen sprak de koning zijn waardering uit.

"Mijn vrouw en ik leven mee met alle getroffenen die in rouw zijn gedompeld. In gedachten zijn we bij hen. Dat geldt evenzeer voor mijn moeder en de overige leden van de familie die zich in deze dagen extra nauw met het land verbonden voelen."

STER reclame