Steeds meer partijen zijn ervan overtuigd dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines is neergeschoten door Russische separatisten - Rusland houdt het nog steeds op de Oekraïense regering in Kiev. En de rebellenleiders in Oost-Oekraïne houden vol dat ze niet de apparatuur hebben om een vliegtuig uit de lucht te schieten.

Maar de Amerikaanse inlichtingendiensten weten meer, zoals president Obama eerder al zei. Nu heeft de VS elf bewijzen daarvoor op de website van de Amerikaanse ambassade in Oekraïne gezet.

Wapentuig

Zo zeggen ze dat ze de afgelopen maand een grote verplaatsing van wapentuig van Rusland naar Oekraïne hebben waargenomen. Vorig weekend zou Rusland nog een militair konvooi van 150 tanks, lanceerinstallaties en andere voertuigen naar de separatisten hebben gestuurd. Die beschikten uiterlijk op 14 juli, drie dagen voor de ramp, over een Buk-luchtdoelraketsysteem. Daarmee is vlucht MH17 volgens de VS neergehaald.

Pro-Russian separatist fighters have demonstrated proficiency with surface-to-air missile systems and have downed more than a dozen aircraft over the past few months, including two large transport aircraft.Amerikaans ambassade Oekraïne

En "Op het moment dat de verkeerstoren het contact met MH17 verloor, namen we de lancering van een grond-luchtraket weer vanaf een gebied in Oost-Oekraïne dat in handen is van de separatisten".

Buk-systeem

Verder noemen ze foto´s op social media, waarop te zien zou zijn hoe donderdag een Buk-systeem door de straten van Torez werd gereden. Op andere beelden is volgens de VS te zien hoe een Buk-systeem, dat één raket mist, richting Rusland wordt getransporteerd.

Ukraineinvestigation.com

Volgens de VS heeft het Oekraïense leger ook Buk-luchtdoelraketsystemen, maar waren die op het moment van de ramp niet in de buurt. En: "De Oekraïense strijdkrachten hebben nog geen enkele luchtdoelraket afgevuurd, ondanks dat hun luchtruim herhaaldelijk door Russische legertoestellen is geschonden", staat er.

De VS bestempelt ook de onderschepte telefoongesprekken tussen de separatisten, na de ramp, als authentiek. Daarin zou een van de rebellenleiders ronduit zeggen dat de separatisten het vliegtuig hebben neergeschoten:

En dan is er nog Igor Strelkov, de zelfbenoemde 'minister van Defensie' van Donetsk, die op Twitter trots claimde dat hij een vliegtuig had neergehaald. Toen bleek dat het om een passagoersvliegtuig ging, haalde hij de tweet weer weg.

Rusland

De Amerikaanse minister Kerry zegt dat ook Rusland schuld heeft aan het neerhalen van de Boeing 777, omdat dat land wapentuig heeft geleverd en separatisten heeft getraind. Kerry spreekt van "een enorme hoeveelheid aan bewijs" tegen de Russen.

Door: Helen

STER reclame