De Russische president Poetin heeft nu ook publiekelijk gezegd dat onderzoeksteams op de plek van de vliegramp in Oekraïne alle vrijheid moeten krijgen. In een verklaring op de Russische televisie zei Poetin dat Rusland alles zal doen om de veiligheid van waarnemers en forensische experts te waarborgen.

Eerder zei Poetin al dat er wat hem betreft een onafhankelijk onderzoek moet komen naar de vliegramp. De afgelopen avond beloofde hij premier Rutte zijn volledige medewerking om ervoor te zorgen dat de koeltrein met lichamen kan vertrekken uit de stad Torez, die in handen is van pro-Russische separatisten. In het telefoongesprek met Rutte kwam ook opnieuw de toegang van onderzoeksteams op de rampplek aan de orde.

Verbinden

In de tv-verklaring zei Poetin dat niemand het recht heeft "om deze tragedie te misbruiken voor politiek gewin". "Dit zou mensen moeten verbinden, in plaats van ze verder uit elkaar te drijven", aldus de Russische president.

Poetin herhaalde zijn standpunt dat het neerhalen van vlucht MH17 voorkomen had kunnen worden als de strijdende partijen zich aan een staakt-het-vuren hadden gehouden.

STER reclame