NOS NieuwsAangepast

Opnieuw rellen in Parijs

Voor de tweede achtereenvolgende dag is een anti-Israëlische betoging in Parijs uit de hand gelopen. In de voorstad Sarcelles staken pro-Palestijnse jongeren auto's in brand, plunderden ze winkels en gooiden ze stenen naar de politie.

De politie zette traangas in om de jongeren te verspreiden. Zaterdag liepen demonstraties in Parijs en Brussel al op rellen uit.

Zo'n honderd jongeren maakten zich zondag los van een verder rustige pro-Palestijnse betoging en sloegen aan het rellen. Sarcelles heeft ook een grote joodse gemeenschap.

Synagoge

Tientallen joodse jongeren, sommigen gewapend met stokken en ijzeren staven, trokken naar de synagoge om het gebedshuis te beschermen. De joodse en pro-Palestijnse jongeren werden daar door een politiekordon uit elkaar gehouden.

De rellen begonnen nadat in Frankrijk de 13.000 joden waren herdacht die in 1944 vanuit een wielerstadion in Parijs naar Auschwitz werden gedeporteerd.

Antisemitisme

De Franse premier Valls veroordeelde "het nieuwe antisemitisme" dat zich volgens hem snel verspreidt onder jongeren in achterstandswijken.

President Hollande voegde eraan toe dat Frankrijk geen taal accepteert die het antisemitisme voedt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl