De Nederlandse politiecommissaris Gert Wibbelink leidt het internationale team van forensische experts in Oekraïne. De Oekraïense vicepremier maakte op een persconferentie in Kiev bekend dat Kees van Baar het gaat doen, een Nederlandse diplomaat in Kiev, maar dat blijkt een misverstand.

Wibbelink werkt bij de landelijke recherche. Hij leidt het team dat de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in ontvangst neemt en zo snel mogelijk in gereedheid brengt voor transport per vliegtuig.

De lichamen moeten eerst uit het rebellengebied naar Charkov worden gebracht. Het is nog onbekend waar ze daarna heen gaan en waar ze worden geïdentificeerd.

Locatie

De experts zijn nu nog bezig een locatie in Charkov te vinden waar de stoffelijke overschotten naar toe kunnen. Dat is op zo'n 300 kilometer van Torez, in Oost-Oekraïne, waar de lichamen nu nog in een koeltrein liggen te wachten. Het gebied is in handen van pro-Russische separatisten. Tot nu toe is het volstrekt onduidelijk wanneer de trein gaat rijden. De rebellen en de regering in Kiev zijn het niet eens over de voorwaarden waaronder de lichamen het gebied uit kunnen.

Een team van acht Nederlandse experts is al in Charkov. Ze zijn daar sinds een paar dagen bezig met een verkenning van de mogelijkheden, in samenwerking met de lokale autoriteiten. Later vanavond voegen nog vijf experts zich bij hen. Hun vliegtuig vertrok even voor 22.00 uur uit Eindhoven.

OVSE

Naar verwachting gaan twee leden van het Nederlandse forensische team naar Donetsk, waar ze zich voegen bij het team van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) dat onderzoek doet op de rampplek.

Ook andere landen, waaronder België, Duitsland en Australië hebben forensische experts gestuurd. Het is de bedoeling dat zij onder Nederlandse coördinatie gaan werken.

Naast de forensische experts, is er ook een groep specialisten die het luchtvaart-technische deel van het onderzoek doet.

STER reclame