In Amsterdam is de demonstratie voor de Palestijnen in de Gazastrook redelijk rustig verlopen. Een deel van de demonstranten rukte op naar Museumplein, waar de ME zich opstelde voor het Amerikaans consulaat. Daarna keerde de rust weer en gingen de deelnemers naar huis.

Eerder was er onrust toen iemand werd gearresteerd tijdens de mars van het Museumplein naar het Leidseplein, omdat hij een bevel van de politie niet wilde opvolgen.

Er deden 3000 mensen mee aan een demonstratie. De betogers eisen dat de Israëlische troepen onmiddellijk worden teruggetrokken.

OpRutte

De demonstranten hadden Palestijnse en Turkse vlaggen bij zich. Op een paar vlaggen stond ook 'OpRutte', waaruit blijkt dat de betogers zich hebben gestoord aan de opmerking van de premier over het conflict in Gaza. Hij zei onder meer dat Hamas burgers als menselijk schild lijkt in te zetten. Ook in spreekkoren werd 'OpRutte' geroepen.

De demonstranten hadden net als vorige week bij een demonstratie in Den Haag kritiek op de NOS, en dit keer ook op RTL en NRC Handelsblad. De betogers vinden dat die leugens vertellen over de aanvallen in de Gazastrook. Er werden daarom leuzen geroepen tegen de media.

Toestemming

De gemeente Amsterdam had toestemming gegeven voor het protest van vanmiddag dat is georganiseerd door Youth for Palestine. Bij de demonstratie van vorige week in Den Haag droegen enkele demonstranten korte tijd borden met hakenkruizen. De gemeente Amsterdam waarschuwt dat dit soort uitingen vandaag niet getolereerd worden.

Gisteren liepen soortgelijke demonstraties in Brussel en Parijs uit de hand.

STER reclame