1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

"Berging is een kwestie van respect"

"De strategie van Nederland is erop gericht om de strijdende partijen ervan te overtuigen dat de vliegtuigramp niet te maken heeft met hun oorlog", vertelt Gert-Jan Dennekamp. De NOS-correspondent is in Kiev, waar hij de diplomatieke actie van minister Timmermans van Buitenlandse Zaken duidt.

Wat heeft Timmermans bereikt?

"Hij heeft in ieder geval verklaard dat op dit moment er weer gewerkt kan worden op de plek waar het vliegtuig is neergestort. Dat was moeilijk, de OVSE is er weggestuurd, maar nu gaat dat beter. Timmermans realiseert zich ook dat de afspraken die vandaag met separatisten zijn gemaakt morgen weer achterhaald kunnen zijn. Hij heeft wel de hoop dat vanochtend in ieder geval een begin kan worden gemaakt met de identificatie van de lichamen."

In welk opzicht gaat het nu beter?

"Zaterdag konden OVSE-waarnemers dichter bij de rampplek. Ze konden overal komen waar ze wilden komen. Dat was een dag eerder nog niet het geval. Het probleem is dat toen de OVSE vertrok er weer andere mensen naar de plek kwamen die toch weer lichamen oppakten en in vrachtwagens legden."

"Russische media melden dat op dit moment 196 lichamen zijn geborgen. Dat is opmerkelijk, want daaruit blijkt hoe slecht het wordt gecoördineerd. De aanvankelijke bedoeling was dat specialisten dat zouden doen, onder meer die uit Nederland. Nu blijkt toch dat burgers, maar ook mensen van het ministerie van Noodsituaties dat onder leiding van separatisten ook gistermiddag gewoon zijn blijven doen."

Is duidelijk wanneer de Nederlandse team arriveren?

"Vermoedelijk komen die daar deze ochtend aan, en dan zal blijken of de situatie inderdaad verbeterd is, en of er echt een begin kan worden gemaakt met het internationale onderzoek dat zo hard nodig is. Dan kan ook opheldering komen over de plek waar de lichamen naartoe zijn gebracht."

Hebben de boze woorden van Rutte indruk gemaakt?

"Wat Nederland vooral probeert te doen, is deze ramp buiten het conflict te plaatsen. Dit heeft niets te maken met de oorlog. Dit gaat niet over de ene of de andere partij. Dit zijn volstrekt onschuldige mensen die toevallig daar vlogen, zijn neergeschoten en neergestort, en die verdienen respect. En moeten dus op fatsoenlijke wijze geborgen worden."

"Op die manier probeert Nederland beide partijen te overreden om de specialisten toegang te verschaffen tot het oorlogsgebied. Of die strategie werkt, en vooral werkt bij de separatisten, is de afgelopen dagen al een klein beetje gebleken. En vandaag zal blijken of de specialisten echt aan het werk kunnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl