NOS NieuwsAangepast

Obama: toestel is neergehaald

De Verenigde Staten zijn er zeker van dat de Boeing van Malaysia Airlines boven Oekraïne is neergeschoten. Dat heeft president Obama gezegd.

Volgens de president is de Boeing 777 geraakt door een raket die is afgevuurd vanuit een gebied dat in handen is van pro-Russische separatisten. Gisteren hadden bronnen binnen de Amerikaanse veiligheidsdiensten al gemeld dat het toestel was geraakt door een luchtdoelraket.

Obama heeft verder gezegd dat de separatisten in het oosten van Oekraïne veel steun hebben gekregen uit Rusland. Ze hebben onder meer materieel gekregen en zijn ook door Russen getraind.

Onderzoek

De Amerikaanse president heeft zijn steun uitgesproken voor een groot internationaal onderzoek. Hij zei dat de VS alle landen die medewerking hebben beloofd, aan hun woord zal houden.

Obama maakte verder bekend dat zeker één Amerikaan in het ramptoestel zat. Van vier passagiers is de nationaliteit nog niet vastgesteld.

Obama heeft contact gehad met premier Rutte en de regeringsleiders van Maleisië en Oekraïne. Hij zei dat Nederland en de VS al eeuwenlang bondgenoten zijn. "Nu staan we met jullie, schouder aan schouder in rouw", aldus de president.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl