NOS NieuwsAangepast

Verzekeraars rampvlucht keren uit

Verzekeraars zullen hoe dan ook uitkeren aan nabestaanden van slachtoffers van vlucht MH17. Ze doen geen beroep op de molestclausule. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars laten weten. Op de website schrijft de belangenvereniging van particuliere verzekeraars dat ze ook zullen uitkeren indien er bij de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines sprake blijkt te zijn van terrorisme.

Naar de letter van de wet is dekking uitgesloten als er sprake is van molest, dat wil zeggen als de schade is ontstaan in conflictsituaties. Terrorisme valt daaronder.

De oorzaak van de vliegtuigramp staat nog niet vast, maar mogelijk is de ramp veroorzaakt door een luchtdoelraket, die zou zijn afgevuurd door pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne nabij Donetsk. Wanneer het vliegtuig is neergehaald door één van de strijdende partijen en dus in een conflictsituatie of door terrorisme, kunnen verzekeraars zich beroepen op de molestclausule en hoeven ze niet uit te keren.

Verzekeraars één lijn

Het Verbond van Verzekeraars heeft met de leden overlegd. Besloten is, dat zij "in het geval van deze tragedie" geen beroep zullen doen op de molestclausule. De schade-, levens-, pensioen- en uitvaartverzekeraars trekken daarin één lijn.

Dat betekent dat alle verzekeraars dekking en hulpverlening zullen bieden voor alle particuliere verzekeringen.

Het Verbond van Verzekeraars schrijft verder geschokt te zijn door de gebeurtenissen met de Boeing 777, gisteren, en schrijft "ons medeleven gaat uit naar de nabestaanden".

Verbod op molestverzekering

Het wettelijke verbod op het verzekeren van molest moet voorkomen dat verzekeraars onaanvaardbare financiële risico's op zich nemen, in onder meer oorlogssituaties. Dat zou negatieve gevolgen hebben voor de overige verzekerden. Volgens het Verbond van Verzekeraars is daarvan in dit geval geen sprake.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl