De familie van de slachtoffers van de vliegtuigcrash in het oosten van Oekraïne krijgen 5000 dollar, omgerekend 3700 euro, voor onkosten die ze de komende dagen maken. Dat zei de Europese topman van Malaysia Airlines Huib Gorter tijdens een persconferentie op Schiphol.

De vliegtuigmaatschappij gaat bekijken of het mogelijk is voor nabestaanden om naar de plek van de crash te reizen. Gorter onderkent dat het zeer moeilijk is om op de rampplek te komen. Het gebied is in handen van separatisten. Hij zegt dat nabestaanden behoefte hebben om de rampplek te bezoeken.

Nazorg

Malaysia Airlines zegt dat de nazorg voor nabestaanden op dit moment het belangrijkst is. Ze zijn opgevangen in hotels en worden constant op de hoogte gehouden. Alle nabestaanden zijn nu persoonlijk geïnformeerd.

Gorter zei dat de gecrashte Boeing 777 goed was onderhouden en geen technische problemen had. Alle communicatiesystemen werkten goed. Het toestel kwam uit 1997 en had ruim 75.000 vlieguren op de teller, aldus Gorter.

Volgens de Malaysia Airlines-topman was er geen reden om niet over Oost-Oekraïne te vliegen. "Het had elke vliegtuigmaatschappij kunnen gebeuren", zei hij tijdens de persconferentie. "Deze route wordt dagelijks gebruikt en is veilig bevonden door de luchtvaartautoriteiten."

STER reclame