Het gaat slechter met de economie van Oekraïne dan eerder werd aangenomen. Dat zegt het Internationaal Monetair Fonds. De afgelopen maand was een team van het IMF in de hoofdstad Kiev om de economie onder de loep te nemen.

De inspecteurs verwachten dat de economie dit jaar met 6,5 procent krimpt; meer dan de 5 procent die eerder was voorspeld. Dat komt onder meer omdat de regering meer geld kwijt is aan het leger.

In het oosten van Oekraïne probeert het leger nog altijd gebied op de pro-Russische separatisten te heroveren. Hierdoor vallen de belastinginkomsten in de regio tegen.

Extra bezuinigingen

De economische voorspellingen zijn een nieuwe klap voor Oekraïne. Het land is sterk afhankelijk van steun van het IMF. In totaal 12,2 miljard euro noodsteun moet ervoor zorgen dat Oekraïne niet failliet gaat.

Om toch aan de voorwaarden voor noodkredieten te voldoen, heeft de regering in Kiev beloofd extra bezuinigingen door te voeren. Oekraïne kreeg eerder al een gedeelte van de noodsteun om een direct faillissement af te wenden.

STER reclame