NOS NieuwsAangepast

De slachtoffers krijgen een gezicht

Heel langzaam wordt er iets meer duidelijk over de identiteit van de Nederlandse inzittenden van de verongelukte vlucht MH17 van Malaysia Airlines.

Eerste Kamerlid Willem Witteveen (PvdA) is omgekomen bij de vliegramp in Oekraïne. De voorzitter van de Eerste Kamer meldt diep ontsteld te zijn door het bericht. Witteveen (1952) trad vorig jaar aan als lid van de Eerste Kamer. Van 1999 tot 2007 zat hij ook al in de senaat.

Aidsonderzoeker Joep Lange zat vrijwel zeker aan boord. Hij reisde samen met een collega. Ze waren op weg naar een conferentie in Australië. Waarschijnlijk was ook Pim de Kuijer van Stop Aids Now op weg naar diezelfde conferentie.

Rotterdamse restauranteigenaren

In de regio Rotterdam zijn tot nu toe zeven slachtoffers bekend, zegt RTV Rijnmond. Onder hen zijn de eigenaren van de Rotterdamse restaurants Asian Glories en Dim Daily. Medewerkers van de restaurants hebben dat bevestigd.

Omroep Gelderland ziet meldingen van slachtoffers uit onder meer Doetinchem, Zevenaar, Brummen en Doesburg.

"Een nachtmerrie"

In diverse gemeenten doen namen de ronde van mensen die hoogstwaarschijnlijk aan boord waren.

Twee Hilversumse gezinnen zijn omgekomen bij de vliegramp. Het gaat om een gezin van vier: Charles en Therese Smallenburg en hun kinderen Carlijn en Werther. En om het gezin van advocaat John Allen. De drie kinderen voetbalden bij voetbalclub Olympia. De club zegt dat de vliegramp "een enorme krater heeft geslagen in de hechte Olympia-gemeenschap". Onder de slachtoffers is waarschijnlijk ook een oud-lid van de club.

De Naardense burgemeester heeft bevestigd dat een moeder met haar drie jonge kinderen in het verongelukte vliegtuig zat. "Het is een nachtmerrie", zegt burgemeester Joyce Sylvester.

De gemeente Cuijk maakt bekend dat waarschijnlijk een gezin van vier personen uit de gemeente aan boord zat. Burgemeester Wim Hillenaar schrijft: "Een gezin van vier, waarvan twee gewaardeerde medewerkers van de gemeente, zat ook aan boord van het toestel. Het nieuws is nauwelijks te bevatten en vervult ons, gemeentebestuur en alle collega's, met groot verdriet. Wij wensen alle familieleden, vrienden en andere naasten van dit gezin veel sterkte bij het verwerken van het verlies."

Vlaggen halfstok

In Neerkant hangen vlaggen halfstok. Het kleine dorp rouwt om het verlies van het gezin Wals. Vader, moeder en hun vier kinderen zaten donderdag in het neergestorte vliegtuig. Een beestje, een bloemetje, een kaart en een kaars bij de voordeur van hun woning bevestigen in stilte het trieste nieuws. De jongste van het gezin zat op de basisschool. De klasgenoten van het meisje worden op school opgevangen om samen te zijn.

Volendam rouwt om de dood van drummer en gemeente-chauffeur Cor Schilder en zijn vriendin, de bloemiste Neeltje Tol. Burgemeester Willem van Beek bevestigt het verlies op Twitter. Hij schrijft: "Ik heb even radiostilte (aandacht voor familie en collega's). Veel kracht gewenst."

Schilder zette vlak voor vertrek een foto van het Maleisische vliegtuig op Facebook. "Mocht hij verdwijnen, zo ziet hij d'r uit", schreef hij erbij. De Volendammer verwees naar de verdwenen vlucht MH370. Zijn ironische voorspelling is inmiddels wereldnieuws.

Leerlingen

Ook in Woerden wordt getreurd. Drie leerlingen van het Minkema College zaten aan boord van MH17. Twee van hen zouden mogelijk in het gezelschap zijn van hun grootouders. Het Minkema College schrijft op Facebook: "Ouders hebben ons bevestigd dat drie van onze leerlingen aan boord zaten van vlucht MH17. Het betreft Robert-Jan en Frederique van Zijtveld (5 en 6 vwo) en Robin Hemelrijk (4 havo). Met grote verslagenheid hebben wij dit bericht ontvangen."

Het Haagse Segbroekcollege mist eveneens een leerling. De school schrijft op zijn website: "Tot onze ontsteltenis hebben we vernomen dat onze leerlinge, Elsemiek de Borst (5V), naar alle waarschijnlijkheid bij de vliegramp boven Oekraïens grondgebied is omgekomen."

Op de website condoleance.nl zijn duizenden berichten binnengekomen waarin mensen hun medeleven betuigen aan nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl