Australië eist uitleg Rusland

Aangepast

Premier Abbott van Australië roept de Russische ambassadeur op het matje naar aanleiding van het neerhalen van de Maleisische Boeing 777 boven Oost-Oekraïne. Volgens de premier wijst alles erop dat pro-Russische rebellen achter de aanval op het passagiersvliegtuig zitten.

Abbott zei in het parlement dat hij van de ambassadeur zal eisen dat Rusland alle medewerking verleent om te achterhalen wat er gisteren precies is gebeurd. Bij de crash van Malaysia Airlines zijn ook 27 Australiërs om het leven gekomen.

Onafhankelijk onderzoek

Volgens bronnen zijn de zwarte dozen van het ramptoestel gevonden. De eerste, die gisteren al werd gevonden, zou in Moskou door deskundigen worden onderzocht.

Op de twee vluchtrecorders staan alle gesprekken tussen de piloten en de vluchtgegevens. De EU en Oekraïne willen dat alle informatie door onafhankelijke deskundigen wordt bekeken, maar Rusland heeft daar tot nu toe niet op gereageerd.

Ook de Australische minister Julie Bishop heeft vandaag de rebellen in Oost-Oekraïne opgeroepen om de zwarte dozen over te dragen aan internationale onderzoekers.

Veiligheidsdiensten

De Amerikaanse regering gaat ook uit van een raketaanval op het Maleisische verkeersvliegtuig. Washington baseert zich op informatie van Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Vice-president Joe Biden zei in een toespraak in Detroit dat de crash geen toeval is. Volgens hem is de Boeing van Malaysia Airlines uit de lucht geschoten. Biden sprak van een ernstige situatie.

STER Reclame