NOS NieuwsAangepast

Deelnemers aids-top in toestel

In het ramptoestel van Malaysia Airlines zaten meerdere mensen die op weg waren naar een grote aids-conferentie in Australië. De organisatie heeft dat in een verklaring op zijn website gemeld.

Volgens de krant The Australian waren meer dan 100 inzittenden onderweg naar de conferentie in Melbourne.

Joep Lange

Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam laat weten dat "alles erop wijst" dat de vooraanstaande hoogleraar infectieziekten Joep Lange in het toestel zat. Volgens een woordvoerder had hij de vlucht samen met zijn partner geboekt. Het AMC wacht op de passagierslijst van Malaysia Airlines voor de officiële bevestiging van hun overlijden.

Volgens een collega van Lange bij het AMC, hoogleraar interne geneeskunde Peter Reis, is de ex-partner van Lange op de hoogte gesteld van zijn overlijden door Malaysia Airlines. Zij heeft op haar beurt het AMC ingelicht.

Ophalen van het vliegveld

Volgens Reis zou een van de beide voorzitters van de aids-top Lange ophalen van het vliegveld. Sinds het ongeluk is niets meer van hem vernomen.

De organisatie van de aids-conferentie condoleert de nabestaanden met het verlies. De top is van zondag tot vrijdag en gaat vooralsnog door. Morgen wordt er bij de opening zeker stilgestaan bij de ramp, aldus Reis. Maar hij verwacht niet dat het programma van de top veel verandert. "Dat zou Lange ook niet hebben gewild."

Volgens Reis komt het verlies van Lange "heel hard aan" bij de deelnemers aan de top. Zijn mailbox stroomt vol met berichten uit de hele wereld van mensen die vragen of hij al nieuws heeft over Lange.

Clinton

In Melbourne worden 14.000 afgevaardigden uit de hele wereld verwacht om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hiv en aids te bespreken. Onder hen veel wetenschappers en activisten. Volgens een van hen zijn de al aanwezige deelnemers zwaar geraakt door het nieuws van de crash.

Een van de sprekers is de Amerikaanse ex-president Bill Clinton.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl