Gasunie vervangt pijpen Groningen
De Gasunie gaat een deel van de gasleidingen in het aardbevingengebied in Groningen afstoten of vervangen. De leidingen zijn voor 1964 aangelegd en uit onderzoek is gebleken dat niet gegarandeerd kan worden dat de leidingen een aardbeving met een kracht van meer dan 3,9 op de schaal van Richter kunnen weerstaan.
Onderzoeksbureau Deltares onderzocht zo'n 2000 kilometer aan leidingen in het gebied. Enkele tientallen kilometers zijn van voor 1964. Die leidingen konden niet goed worden onderzocht door Deltares.
Berekening
De Gasunie besloot daarom de leidingen zelf te onderzoeken. Dat moest met behulp van een berekening. "Daaruit werd duidelijk dat er een risico is dat de leidingen de zwaarste aardbevingen die in het gebied kunnen voorkomen niet kunnen verdragen," zegt een woordvoerder.
De betreffende leidingen werden bij de oprichting van de Gasunie in 1964 overgenomen. Ze werden toen al gebruikt voor het transport van andere soorten gas. Voor de ontginning van het gasveld van Slochteren werden nieuwe leidingen aangelegd. Van die leidingen is zeker dat ze voldoen aan de eisen.
Lichtbakken
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de Gasunie bij een aantal bovengrondse gasontvangststations zaken moet vervangen. "Je moet dan denken aan lichtbakken die beter vastgezet moeten worden. Veilig werken staat dan voorop, de infrastructuur loopt geen risico."
De Gasunie zal deze werkzaamheden zelf verrichten. Het is de NAM die verantwoordelijk is voor de schade aan woningen in het gebied.
Rellen in zeker tien gemeenten, ziekenhuis in Enschede bekogeld
"Het is vreselijk", reageert voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad in Op1. "Dit is geen demonstreren, ik zou dit coronahooligans noemen."
- liveblog
'Rust terug in Roermond, Venlo en Stein' • Burgemeester Eindhoven emotioneel over rellen
Volg hier het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van zondag 24 januari.
Geëmotioneerde burgemeester Eindhoven: 'We zijn zo op weg naar burgeroorlog'
60 á 70 relschoppers zitten nu vast. Burgemeester Jorritsma denkt dat er nog meer aanhoudingen volgen, omdat tijdens de rellen is besloten niet iedereen op te pakken om "een groter bloedbad" te voorkomen.