NOS NieuwsAangepast

Dienstweigeraars hebben een probleem in Israël

De aanvallen over en weer tussen Israël en Hamas eisen steeds meer levens. Het oplaaiende conflict heeft grote gevolgen voor Israëlische jongeren. Zij kunnen niet op vakantie, omdat ze beschikbaar moeten zijn voor het leger.

In Israël geldt een dienstplicht voor alle jongeren (zowel jongens als meisjes) vanaf 18 jaar: vrouwen moeten twee jaar in dienst, mannen drie jaar. Alleen ultraorthodoxe joden zijn vrijgesteld van de dienstplicht, al komt daar binnenkort verandering in.

In geval van nood kan Israël reservisten oproepen om het land te beschermen. Weiger je, dan ga je de gevangenis in. Die keuze heeft nog meer gevolgen, want dienstweigeraars kunnen niet meer voor de overheid werken: brandweerman, docent of arts worden zit er niet meer in. Veel Israëli's zien dienstweigeraars als landverraders.

Natan loopt celdeur plat

Natan is een van de weinigen die weigert zijn dienstplicht te vervullen. En dus belandde hij regelmatig in de gevangenis. Zodra hij eruit kwam, werd hij opnieuw opgeroepen. En kon hij weer de gevangenis in.

"Elke keer kom je buiten en verwacht je dat je ervan af bent. Twee dagen later beland je weer in de gevangenis en moet je er weer wennen", vertelt hij aan de Belgische Laura Zuallaert, die de documentaire We are all Natan Blanc over hem maakte.

Geen leugentje om bestwil

In totaal zat Natan bijna 200 dagen in de gevangenis. Hij bleef volhouden, omdat hij het niet eens is met de manier waarop de Palestijnen door Israël worden behandeld. Zo noemt hij de Westelijke Jordaanoever ondemocratisch.

Veel jongeren doen alsof ze psychologische problemen hebben om onder de dienstplicht uit te komen, maar Natan weigert zich met een leugentje om bestwil af te laten keuren: "Ik wil het spel niet meespelen."

Maar er zijn ook Israëli's die hem steunen en protesteerden als hij weer vastzit:

Wiskunde en natuurkunde

Uiteindelijk besloot het leger zelf Natan ongeschikt te verklaren voor de militaire dienst. Inmiddels werkt hij als vrijwilliger op een ambulance en studeert hij wiskunde en natuurkunde. "Veel van zijn vrienden worden momenteel opgeroepen voor het leger", vertelt Laura. "Maar Natan heeft wel veel werk, want ook zijn collega's zijn gemobiliseerd."

Bekijk hier een lange versie van We are all Natan Blanc en bekijk hier het verhaal van documentairemaker Laura Zuallart.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl