NOS NieuwsAangepast

'Kunst-Nobelprijs' voor Arvo Pärt

De componist Arvo Pärt uit Estland is onderscheiden met de Praemium Imperiale, een belangrijke internationale kunstprijs die wel omschreven wordt als de Nobelprijs voor de kunst.

De 78-jarige Pärt maakt composities die te vergelijken zijn met New Age muziek. Zijn muziek is gebruikt bij talloze films en documentaires. Hij krijgt de prijs voor zijn grote invloed op de hedendaagse muziek.

De Praemium Imperiale is een Japanse prijs. De prijswinnaars in vijf categorieën werden vanochtend in Berlijn bekendgemaakt.

Steve Holl

De Franse schilder Martial Raysse, de Italiaanse beeldhouwer Giuseppe Penone, de Zuid-Afrikaanse toneelschrijver Athol Fugard en de Amerikaanse architect Steve Holl zijn de andere laureaten. Holl ontwierp in Amsterdam het hoofdkantoor van woningbouwvereniging Het Oosten, die nu Stadgenoot heet. Enkele schilderijen van Raysse hangen in het Stedelijk Museum.

De prijzen worden in oktober in Tokio uitgereikt. Vorig jaar werden onder anderen de cineast Francis Ford Coppola en de operazanger Placido Domingo onderscheiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl