NOS NieuwsAangepast

NL deels aansprakelijk Srebrenica

De Nederlandse Staat is aansprakelijk voor de deportatie van 300 moslimmannen na de val van Srebrenica. Dat heeft de rechtbank in Den Haag geoordeeld in een zaak die was aangespannen door nabestaanden.

De 'Moeders van Srebrenica' vinden dat Nederland aansprakelijk is voor de dood van de 8000 moslims, omdat Nederlandse VN-militairen niet ingrepen toen Servische troepen van generaal Mladic de moslimenclave innamen. De rechter vindt dat Nederland niet aansprakelijk is voor de dood van de 8000 mannen, maar wel voor de deportatie van zo'n 300 van hen.

Premier Rutte laat namens het kabinet weten dat de uitspraak wordt bestudeerd.

Genocide

De val van Srebrenica op 11 juli 1995 omvat de inname van de Bosnische stad en de daaropvolgende deportatie en genocide van moslimmannen en -jongens. Nederland is aansprakelijk voor de deportatie van de mannen vanaf de namiddag van 13 juli, vindt de Haagse rechtbank.

Volgens de rechter had Dutchbat er vanaf die middag serieus rekening mee moeten houden dat de moslimmannen zouden worden gedood. Volgens de rechter kan met "voldoende mate van zekerheid" worden gezegd dat de 300 mannen nog in leven zouden zijn als Dutchbat hen op de compound had laten blijven.

VN

De 'Moeders van Srebrenica' zijn door de Hoge Raad en het Europese Hof van Justitie eerder in het ongelijk gesteld. Die instanties zeiden dat de Nederlandse militairen immuun zijn voor rechtsvervolging, omdat ze onder het commando vielen van de VN.

Al jaren vechten de Moeders van Srebrenica in rechtszaken voor een schadevergoeding.

Gevolgen

De zaak van vandaag wordt internationaal op de voet gevolgd. De uitspraak van de rechter kan grote gevolgen hebben voor toekomstige missies, nu landen weten dat ze (gedeeltelijk) juridisch aansprakelijk kunnen worden gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl