1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Britse minister Hague stapt op

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague stapt op. Hij wordt voorzitter van de Conservatieven in het Lagerhuis, de Britse Tweede Kamer. Dat heeft Downing Street bekendgemaakt.

Het aftreden van Hague maakt deel uit van een herschikking in het kabinet van premier Cameron. Dat is niet ongebruikelijk in de Britse politiek, maar dit is de eerste keer dat Cameron een minister op zo'n belangrijk departement vervangt.

Verkiezingen

Volgens correspondent Arjen van der Horst doet de premier dat vooral met het oog op de parlementsverkiezingen van volgend jaar. Zijn Conservatieve Partij doet het in de peilingen een stuk minder goed dan Labour van oppositieleider Ed Miliband.

De huidige minister van Defensie, Philip Hammond, volgt Hague op als minister van Buitenlandse Zaken.

Niet herkiesbaar

Op zijn Twitter-pagina zegt de 53-jarige Hague dat hij bij de verkiezingen van volgend jaar niet herkiesbaar is en na 26 jaar de Britse politiek verlaat.

"Het voorzitterschap betekent dat ik mijn politieke carrière beëindig zoals ik hem begon: sprekend in het parlement en campagne voerend tussen de kiezers", zegt Hague.

Hague trad in 2010 aan als minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Cameron. De premier noemt hem een van de leidende figuren van de Conservatieve Partij. "Hij was niet alleen een eersteklas minister van Buitenlandse Zaken, hij was ook een naaste vertrouweling, verstandig adviseur en goede vriend."

Ken Clarke

Ook de 74-jarige Ken Clarke verlaat het kabinet. Hij was minister zonder portefeuille en zegt dat hij het vanwege zijn leeftijd voor gezien houdt. Hij werd gezien als een van de meest pro-Europese politici in het kabinet.

Clarke ging in 1970 voor de Conservatieve Partij het Britse Lagerhuis in. Hij was minister in verschillende kabinetten. Onder Cameron was hij tussen 2010 en 2012 minister van Justitie.

De precieze invulling van het kabinet wordt de komende dag bekend. Cameron heeft daarvoor zijn vaste kabinetsvergadering geschrapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl