NOS NieuwsAangepast

Metro straks enige gratis krant

Het is nog maar vijftien jaar geleden dat Nederland kennismaakte met gratis kranten. In 1999 verschenen Metro en Spits voor het eerst. Komend najaar komt een einde aan de papierenuitgave van Spits. Deze krant gaat op in Metro.

De makers bedachten dat het handig was voor de lezers onderweg om een kleine krant aan te bieden. Dat was nieuw in Nederland, want de betaalde kranten verschenen toen allemaal nog op het traditionele broadsheet-formaat.

Het bleef niet bij de twee gratis kranten. In 2007 en 2008 werden De Pers en Dag gelanceerd. De nieuwkomers wilden meer verdieping dan de luchtige Metro en Spits. De Pers en Dag hebben het niet gered; na enkele jaren kwam er aan deze kranten al weer een einde.

Een chronologie van 15 jaar gratis dagbladen

Juni 1999

De eerste nummers van Metro en Spits verschijnen van maandag tot en met vrijdag. Metro wordt uitgegeven door het gelijknamige Zweedse moederbedrijf, Spits wordt gemaakt door TMG (De Telegraaf)

September 2003

Metro krijgt ook een zaterdageditie; wegens gebrek aan adverteerders verdwijnt die na 2 jaar weer.

Januari 2007

Eerste uitgave van De Pers, een krant gefinancierd door investeerder Marcel Boekhoorn. De Pers verschijnt van maandag tot en met zaterdag. De initiatiefnemers meenden dat er naast Metro en Spits behoefte was aan een gratis krant met kwalitatief hoogwaardige journalistiek.

Mei 2007

Lancering van Dag, dat zich in het bijzonder richtte op hoger opgeleiden. Dag was een krant van uitgever PCM en telecombedrijf KPN en werkte samen met de Volkskrant. Dag verscheen van maandag tot en met vrijdag en korte tijd was er ook een zaterdaguitgave.

Juli 2008

De Pers stopt met zijn zaterdageditie.

Oktober 2008

Dag wordt voor het laatst gedrukt. De krant moet stoppen wegens onvoldoende advertentie-inkomsten.

Maart 2012

De Pers houdt op te bestaan. Ook hier leveren de advertenties niet genoeg op om de krant voort te kunnen zetten. De digitale opvolger, De Nieuwe Pers, is niet van de grond gekomen.

Augustus 2013

Samenvoeging van de redacties van Metro en Spits. De kranten, die inmiddels beide door de Telegraaf Media Groep worden uitgegeven, blijven als aparte titels naast elkaar bestaan.

Juli 2014

TMG maakt bekend dat Spits opgaat in Metro. De site Spitsnieuws blijft bestaan.

Vanaf oktober zal Metro het enige landelijke dagblad zijn met een oplage van 510.000 exemplaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl