Door redacteur Amber Brantsen in Nijmegen

Een dag voor de start van de 98e editie van de Nijmeegse Vierdaagse is het gezellig druk op de Wedren. Verschillende bands en dweilorkesten klinken door elkaar en de drank vloeit rijkelijk.

Ruim 43.000 wandelaars hebben gisteren en vandaag hun deelnemerskaart opgehaald. Bijna 3000 lopers hebben zich niet op de Wedren gemeld. Het aantal inschrijvingen voor de Vierdaagse lag boven de 50.000; bijna 8000 van hen werden door de organisatie uitgeloot.

Marloes Echter, één van de vrijwilligers die de lopers vandaag hebben geregistreerd, zag er 800 voorbij komen. "De meeste mensen willen meedoen aan de honderdste editie. Die is over twee jaar", vertelt ze. "Wil je dan voor deelname in aanmerking komen, dan moet je tussen 2010 en 2015 de tocht minstens vier keer hebben gelopen."

Records

Bijzondere deelnemers zijn er ook dit jaar. Zo gaat de 82-jarige Bert van der Lans voor het record van 67 uitgelopen Nijmeegse marsen. Het oude record is in handen van Annie Berkhout, die de tocht 66 keer uitliep.

Op zijn leeftijd mag Van der Lans dertig kilometer per dag lopen, maar hij koos voor tien kilometer meer. Hij loopt samen met zijn dochter, die voor de 32e keer meedoet.

Deelnemer Kees van Gestel is eveneens 82, maar hij debuteert juist. De oud-internist liep eerder 27 marathons. "Maar de Vierdaagse is toch echt wel een jongensdroom", zegt hij. Van Gestel had ook de Elfstedentocht willen rijden. Daar is het helaas niet van gekomen.

Blaren

De komende dagen loopt de temperatuur op. Op vrijdag zou het wel eens 30 graden kunnen worden. Het wordt dus zwaar wandelweer.

Het Rode Kruis maakt zich vooralsnog geen zorgen. Woordvoerder Merlijn Stoffels adviseert lopers wel om extra voorzorgsmaatregelen te nemen. "Petjes opzetten, zonnebrand smeren, zout eten en veel drinken."

Bij warm weer is de kans op blaren een stuk groter. Die worden, anders dan vorig jaar, niet allemaal geprikt door het Rode Kruis. "Vorig jaar stonden er lange rijen voor de medische posten en dat willen we nu voorkomen. Mensen willen vaak ook snel weer door."

De blaren worden deze week omzwachteld met vette watten. "De mensen staan zo binnen tien minuten weer buiten", aldus Stoffels. Op naar nog meer kilometers.

STER reclame