Minister Plasterk respecteert de hongerstaking van de Arubaanse premier Eman, "Het is een volwassen man", maar hij noemt de actie onwenselijk. Hij heeft Eman dat ook gezegd in een telefoongesprek.

"Ik hoop dat hij inziet dat dit niet de manier is om dit op te lossen. Iedereen moet rustig en redelijk worden", zei Plasterk.

Eman ging vrijdag in hongerstaking uit frustratie over een besluit van de Rijksministerraad. Hij is woedend op Nederland omdat de gouverneur op Aruba de begroting voor dit jaar niet mag tekenen.

Plasterk vindt het verder onverstandig om grote woorden te gebruiken. De Arubaanse premier zei vrijdag dat zijn land wordt gegijzeld, verkracht en vernederd door Nederland.

Staatsschuld verdubbeld

Het gaat financieel niet goed met Aruba. De staatsschuld is verdubbeld en als er niet wordt ingegrepen, komt volgens Plasterk de stabiliteit in gevaar. Hij benadrukt dat Aruba zelf over de begroting gaat, maar dat de stabiliteit van het land een verantwoordelijkheid is van het koninkrijk en dus van Den Haag. "Als er nu niet wordt ingegrepen, vraagt men zich in de toekomst af of iedereen heeft zitten slapen toen Aruba afstevende op de randen van de rotsen."

Aruba is volgens Plasterk teruggekomen van de afspraak om onafhankelijke onderzoekers binnen twee weken te laten uitzoeken wat de effecten zijn van de begroting. Daarna is het aan de gouverneur op Aruba om te besluiten in te stemmen met de begroting.

Uitkering niet in gevaar

"Het gaat over de begroting van dit jaar en er wordt maar geld uitgegeven. Dat kan niet zo blijven", zegt Plasterk. Volgens hem hoeven de eilandbewoners zich geen zorgen te maken over uitkeringen of ambtenarensalarissen. Daarvoor kan de regering volgens hem altijd geld lenen.

STER reclame