NOS NieuwsAangepast

Meer vergiftiging door 'liquid caps'

Vorig jaar hebben opvallend veel kinderen een vergiftiging opgelopen door vloeibare wasmiddelen. Dat zegt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).

In heel 2013 kwamen bij het centrum 445 meldingen binnen over kinderen die vloeibaar wasmiddel hadden ingenomen; in 2011 waren dat er 201. Vorig jaar ging meer dan de helft van die meldingen over kinderen die waren blootgesteld aan 'liquid caps'. Dat zijn capsules van oplosbaar folie gevuld met vloeibaar wasmiddel, die rechtstreeks in de trommel van de wasmachine kunnen worden geplaatst.

Meer schade

Vaak gingen de meldingen om inname van een liquid cap via de mond, met misselijkheid en braken tot gevolg, zegt het plaatsvervangend hoofd van het NVIC. Volgens het centrum veroorzaken liquid caps meer schade dan normale vloeibare wasmiddelen. Bij contact van de inhoud van een liquid cap met de ogen kan ernstige oogschade ontstaan.

In totaal kwamen vorig jaar 41.338 meldingen binnen bij het NVIC. Vergiftiging door geneesmiddelen kwam het vaakst voor. Bij bijna de helft van de meldingen over personen vanaf dertien jaar was de ingenomen dosis zo hoog, dat werd geadviseerd de patiënt door te verwijzen naar het ziekenhuis.

Bij kinderen onder de dertien hing minder dan 10% van de meldingen samen met medicijnvergiftiging. Dat komt doordat kinderen meestal per ongeluk een geneesmiddel innemen, bijvoorbeeld omdat ze denken dat het een snoepje is. Bij volwassenen gaat het vaak om moedwillige overdosering en is de ingenomen dosis vaak hoger.

Buitenland

Eerder dit jaar waarschuwde het Duitse overheidsinstituut BfR al voor het gevaar van liquid caps. Dat riep wasmiddelenfabrikanten toen op om de middelen veiliger te maken. Niet alleen vanwege het gevaar dat kinderen ze in hun mond stoppen; ook dementerenden zouden de caps kunnen opeten, omdat ze die vanwege de vorm en de felle kleuren kunnen aanzien voor snoepjes.

Sinds 2012 zijn in Duitsland 150 kinderen naar het ziekenhuis gebracht vanwege een mogelijke vergiftiging door liquid caps. In Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië zijn de plastic zakjes met vloeibaar wasmiddel al langer op de markt. Daar moeten volgens het BfR jaarlijks 400 tot 500 kinderen naar de dokter na een vermoedelijke liquid caps-vergiftiging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl