Oranje ten onder na strafschoppen

Nederland is de finale van het WK in Brazilië misgelopen. Na 120 minuten matig, maar spannend voetbal zonder treffers won Argentinië de strafschoppenreeks met 4-2.

Zo'n spektakel als een dag eerder kon het niet worden. Beide ploegen speelden erg afwachtend, haast angstig, en met een volgepakte defensie. Kansen waren voor de rust dan ook schaars. Het enige Nederlandse wapenfeit was een volley van Wesley Sneijder die meters naast ging.

Argentinië stichtte iets meer gevaar en was via verdediger Ezequiel Garay een keer dicht bij de 1-0. Zijn kopbal uit een corner ging echter over. Eerder had Jasper Cillessen vrij eenvoudig een vrije trap van Lionel Messi gekeerd.

Zelfde beeld

De tweede helft gaf aanvankelijk hetzelfde beeld. Nederland probeerde wel iets meer naar voren te spelen, maar het Argentijnse middenveld bleek moeilijk te doorkruisen. Arjen Robben en Robin Persie konden daardoor geen moment in stelling gebracht worden.

Na ruim een uur was de pijp leeg bij Nigel de Jong (van wie het al een wonder was dat hij speelde) en mocht Jordie Clasie z'n eerste WK-minuten maken. De wissel leek Oranje iets meer balbezit te geven. Achterin zorgde uitblinker Ron Vlaar ervoor dat de Argentijnen (en met name Messi) er niet doorkwamen.

Robben was nog nauwelijks in het spel voorgekomen, maar in de slotminuut van de reguliere speeltijd liet hij zich ineens zien. Javier Mascherano stak echter nog net een been voor diens inzet.

Veranderde verhoudingen

Een verlenging was het logische vervolg van 90 minuten lang schaken. De verhoudingen waren alleen wel veranderd: Oranje (dat al het gehele toernooi aantoont zeer fit te zijn) had langzamerhand de regie in handen genomen.

Nederland had nu het meeste balbezit en in de 99ste minuut zorgde Robben zelfs voor het eerste schot op doel. Voormalig AZ-doelman Sergio Romero redde eenvoudig. In de tweede verlenging moest Cillessen plots redding brengen bij grote kansen voor Rodrigo Palacio en Maxi Rodríguez.

Strafschoppen moesten uitkomst brengen en uitgerekend Vlaars inzet werd direct gestopt. Dat gold ook voor die van Wesley Sneijder. De Argentijnen faalden niet.

Kijk op deze pagina voor alle wedstrijdbeelden, de statistieken en het blog.