1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS VoetbalAangepast

Adu: geloof dat ik kan slagen

Hij had de nieuwe Pelé moeten worden, de 'golden wonderboy' van het Amerikaanse voetbal: Freddy Adu. Op dertienjarige leeftijd contracteerde Nike het talent om van hem een nieuw fenomeen maken.

Als vijftienjarig jochie werd hij kampioen van Amerika en een jaar later debuteerde hij als Amerikaans international. Maar met zijn zo veelbelovende carrière ging het daarna bergafwaarts. De nu 25-jarige aanvaller krijgt deze week een kans om zich alsnog te bewijzen bij AZ.

Oude bekenden

Adu is een oude bekende voor de huidige technisch directeur van AZ, Earnest Stewart. In 2004 werden ze samen kampioen in de Amerikaanse Major League Soccer met DC United. Daarna vertrok het supertalent met hoge verwachtingen naar Europa, maar tot een echte doorbraak kwam het nooit. Adu kon niet overtuigen bij Benfica, AS Monaco, Belenenses, Aris Saloniki en het Turkse Rizesport.

Adu geeft zelf toe dat hij vanaf dat moment vrijwel alles verkeerd heeft gedaan. Tien jaar na dato staat hij, zoals hij zelf zegt, weer op nul. "Ik was een kind. Ik wist niet te handelen naar de wetten van de topsport. De verwachtingen waren immens en die heb ik niet waar kunnen maken."

Jozy Altidore

De kleine aanvaller zit momenteel zonder club na zijn vertrek bij het Braziliaanse Bahia. Nu probeert hij zijn carrière nieuw leven in te blazen bij AZ. Stewart geeft hem een week om te laten zien wat hij kan.

Stewart heeft vertrouwen in de 17-voudig Amerikaans international, die al drie jaar niet meer is geselecteerd voor de Amerikaanse ploeg. Hij vergelijkt Adu's situatie met die van Jozy Altidore een paar jaar geleden. Diens loopbaan zat ook in het slop omdat hij veel te vroeg naar een buitenlandse grootmacht was vertrokken. Ook hij kwam na een lange tocht langs allerlei kleine clubs in Alkmaar terecht en krabbelde daar weer op.

Vertrouwen

Zelf heeft Adu alle vertrouwen in zijn eigen kunnen: "Ik geloof nog steeds dat ik kan slagen als voetballer. Ik ben tenslotte nog maar 25 jaar. Earnest Stewart weet dat ik het kan. En als dit avontuur mislukt, ach dan komt er wel weer wat anders."

Morgenavond speelt Adu met AZ een oefenduel tegen hoofdklasser AFC'34. Aan het einde van deze week besluit AZ of de transfervrije voormalig 'wonderboy' zich mag gaan bewijzen in Alkmaar.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl