NOS NieuwsAangepast

China leert van Nederlandse musea

Door verslaggever Joris van de Kerkhof

In theorie kan het, schilderijen van Van Gogh en misschien zelfs de Nachtwacht uitlenen aan een museum in China. Maar Nederlandse musea zouden ook andersom kunnen redeneren. Waarom niet een grote expositie van Qi Baishi (1864-1957) naar Nederland halen?

Een van de hoogste ambtenaren van het ministerie van Cultuur in Peking is op bezoek in Nederland. Samen met museumdirecteuren en een kunstenaar bezoekt deze ambtenaar, Zhu Di, een week lang musea in ons land.

Hij wil hier leren, maar denkt dat het ook goed is dat Nederlanders van China leren. "Op dit moment", zegt Zhu Di, "lijken Chinezen meer te weten van de Europese cultuur dan Europeanen van de Chinese cultuur."

Monique Knapen bevestigt de uitspraak van de topambtenaar. Knapen is van DutchCulture, de organisatie die zich vanuit Nederland bezighoudt met internationale culturele samenwerking. Ze begeleidt deze week de groep Chinezen in Nederland.

Eerst Aziatische kunst

In het Rijksmuseum wordt de Chinese delegatie eerst langs de afdeling Aziatische kunst geleid. Snel daarna gaan ze naar de Nachtwacht. "Wereldberoemd", zegt één van de heren. Zhu Di vindt het een eer om twee meter van het schilderij van Rembrandt geïnterviewd te worden. Dat geldt in dit geval andersom trouwens ook; het is een eer om onder dat fameuze schilderij te interviewen.

"Het is ook een eer om in Nederland te zijn en te leren hoe hier tentoonstellingen worden ingericht, hoe musea gebouwd worden", zeggen de heren. Monique Knapen zal het ze deze week allemaal uitleggen, in samenwerking met de vertegenwoordigers van de Mondriaan stichting en natuurlijk van de musea die ze bezoeken.

Geen vingertje

Knapen zal deze week geen Nederlands vingertje heffen over bijvoorbeeld censuur in China. Dat de Culturele Revolutie niet te zien is, dat er niets terug te vinden is over de opstand op het Plein van de Hemelse Vrede.

"Het gaat om samenwerking, om uitwisseling. We kunnen onze kennis verkopen", zegt Knapen. "In China is er een ontwikkeling waar Nederland goed op kan inspelen. Daar kunnen de Chinezen van leren en wij in Nederland worden er ook wijzer van."

De Nachtwacht naar China, dat zal om allerlei redenen niet gebeuren. Daar is het de delegatie ook niet om te doen. Ze willen vooral kennis opdoen en uiteindelijk ook kennis delen. Zodat ze niet alleen in Peking van Rembrandt gehoord hebben, maar in Amsterdam ook van Qi Baishi. Of welke grote Chinese kunstenaar dan ook.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl