NOS NieuwsAangepast

"Blijf troostmeisjes erkennen"

Nederland moet ervoor zorgen dat Japan de officiële excuses en compensatie aan troostmeisjes niet aanpast. Dat vindt de Stichting Japanse Ereschulden (JES).

De stichting is bezorgd over een onderzoek naar de Kono-verklaring uit 1993. In de verklaring maakt Japan excuses voor het ontvoeren van honderdduizenden vrouwen. Deze troostmeisjes moesten in de Tweede Wereldoorlog in bordelen aan het werk voor militairen. Er zaten ook vrouwen bij uit toenmalig Nederlands-Indië.

Onder druk

Een speciale commissie deed onlangs onderzoek naar hoe de Kono-verklaring tot stand kwam. De uitkomst is dat de tekst vooral politiek was en er weinig historisch onderzoek is gedaan naar de troostmeisjes.

Gevreesd wordt dat conservatieve politici in Japan premier Shinzo Abe nu onder druk zetten om nieuw onderzoek te doen en de verklaring te veranderen.

Demonstratie

De stichting eist in een brief aan premier Rutte dat Nederland er bij Abe op aandringt om de excuses aan de troostmeisjes permanent te maken.

De brief is beantwoord door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat schrijft dat het gezamenlijke oorlogsverleden voortdurend met Japan wordt besproken. "U kunt er verzekerd van zijn dat Nederland de uitspraken van Japan ook in de toekomst nauw zal blijven volgen", staat in het antwoord.

Morgen is er een demonstratie van de stichting voor de Japanse ambassade in Den Haag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl