1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Opmars leger Oekraïne zo snel niet

Het Oekraïense leger herovert de afgelopen dagen stad na stad op de pro-Russische strijders. President Porosjenko sprak gisteren van een keerpunt.

Hoe kan het leger nou opeens het ene succes na het andere boeken, terwijl het in de maanden ervoor weinig kon beginnen tegen de opstand? Correspondent David Jan Godfroid, zelf momenteel onderweg naar rebellenbolwerk Donetsk, legt uit:

Het lijkt een heel snelle opmars, klopt dat?

"Nou, het gaat helemaal niet zo snel. Slavjansk was al omsingeld en werd ook al wekenlang beschoten. Na het aflopen van het staakt-het-vuren heeft het leger kennelijk besloten om alles in te zetten wat ze hebben. Vooral zware wapens, tanks en artillerie, en later ook infanterie. Het risico dat er veel burgerslachtoffers zouden vallen werd daarmee voor lief genomen."

"Slavjansk ligt door die bombardementen deels in puin. De opstandelingen hebben zelf aangegeven dat ze die militaire overmacht niet meer aankonden en zijn vertrokken. Maar dat gebeurde dus pas na hevige bombardementen door het Oekraïense leger."

Waar gingen de rebellen naartoe?

"Ze zitten nu voor een deel verschanst in Gorlovka. Of ze zich verder terugtrekken naar Donetsk, 40 kilometer naar het zuiden, is nog niet duidelijk. Donetsk is nu een soort versterkte vesting van de opstandelingen."

Trekt het leger dan nu verder op naar Donetsk?

"Dat ligt wel voor de hand. Donetsk en Loegansk zijn de laatste grote verzetshaarden in het gebied. Op de weg tussen Slavjansk en Donetsk, zo'n 100 km, ligt eerst Kramatorsk. Die stad heeft het leger al heroverd. Het is nog niet duidelijk of de militairen snel verder naar het zuiden optrekken. Er zullen toch manschappen in Slavjansk en andere plaatsen moeten achterblijven om te voorkomen dat de opstandelingen die posities weer innemen."

"Ik denk dat het leger bij de strijd om Donetsk dezelfde tactiek zal toepassen als bij Slavjansk. Dat betekent dus een beleg, waarbij er niets of niemand te stad nog in of uit kan. De secretaris van de Oekraïense veiligheidsraad heeft overigens al wel gezegd dat het leger geen zwaar geschut zal inzetten, omdat de kans op burgerdoden dan veel te hoog is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl