Japan maakt zich op voor orkaan Neoguri. Met windsnelheden van 270 kilometer per uur bereikt Neoguri naar verwachting woensdagochtend het zuiden van Japan. Het is een categorie 5 orkaan, de zwaarste in z'n soort.

Nu al gaat de storm, die afkoerst op het zuidelijke eiland Okinawa en vervolgens vermoedelijk de eilanden Kyushu en Shikoku aandoet, gepaard met windstoten van 250 kilometer per uur. Als de orkaan woensdag het vasteland bereikt is hij waarschijnlijk uitgegroeid tot een superorkaan.

Kerncentrales

Neoguri zal naar verwachting veel schade veroorzaken. Er wordt een gemiddelde windsnelheid van 270 kilometer per uur verwacht, met windstoten die nog veel zwaarder uitpakken. In het geval van Neoguri kunnen die wel op 325 kilometer per uur uitkomen. Daarnaast brengen orkanen heel veel regen. Die kan overstromingen en aardverschuivingen veroorzaken.

Mensen op Okinawa hebben het advies gekregen om in een vroeg stadium een veilig heenkomen te zoeken. Op Kyushu en Shikoko staan twee kerncentrales. Beide zijn in verband met Neoguri stilgelegd. Ook bewoners van de stad Amakusa niet ver van Nagasaki op het eiland Kyushu, zijn al opgeroepen zich in veiligheid te brengen.

STER reclame