NOS NieuwsAangepast

Depla eist actie kabinet over wiet

Staatssecretaris Martin van Rijn is onzichtbaar in het wietdebat. Die kritiek komt van Paul Depla, PvdA-partijgenoot en burgemeester van Heerlen, in de Volkskrant. Op Radio 1 licht hij zijn kritiek toe. "Staatssecretaris, laat u horen."

Depla is één van de spreekbuizen van tientallen burgemeester die wietverkoop uit de illegaliteit willen halen en pleiten voor een gereguleerde verkoop bij coffeeshops.

Tot nu toe horen we altijd minister Opstelten als het om landelijk beleid gaat. Waarom wilt u dat staatssecretaris Van Rijn zich erin mengt?

"Cannabisbeleid gaat vooral om gezondheidsbeleid. Dat is al zo vanaf de jaren 70. Toen is er gezegd: we willen coffeeshops omdat we de harddrugs van de softdrugs moeten scheiden. Die gezondheidskwestie speelt nog steeds. Waar het gaat over wiet, gaat het ook over gezondheid."

Maar vroeger lag het dossier toch ook bij Justitie?

"Voor een deel wel. Maar waar het eigenlijk over zou moeten gaan: hoe krijgen we in Nederland een systeem waarmee we niet alleen de criminaliteit uitbannen, maar ook instaan voor de gezondheid. Dat moet de staatssecretaris toch echt doen."

Dat is al een tijdje aan de gang. Is het niet zo dat u wilt proberen om van een VVD-minister af te komen om vervolgens met een eigen partijgenoot zaken te kunnen doen?

"Laat helder zijn dat het het totale kabinet aangaat. Ik vind ook dat de Partij van de Arbeid duidelijk zijn standpunt moet laten horen over gereguleerde wietteelt. Ik vind het wel bijzonder, en dat vinden wij burgemeesters allemaal, dat één minister zegt: "Ik wil het niet", en dat het dan niet gebeurt. Moet je het speelveld dan niet verbreden?"

Misschien wil het hele kabinet het niet?

"Dan zeg ik: laat het hele kabinet zich op die manier uitspreken. Minister Opstelten zegt alleen maar: ga maar boeven vangen. We willen graag boeven vangen, maar je moet nadenken over het systeem. Dat is gebaseerd op het ontstaan van boeven, anders kunnen de coffeeshops niet aan hun spullen komen."

Denkt u dat er helemaal niet over gesproken wordt, daar in Den Haag?

"In het debat wordt er heel weinig over de volksgezondheid gesproken. Net zoals bij het alcoholbeleid zou ik nu zeggen: staatssecretaris, laat u horen en zeg dat gereguleerde wietteelt beter is dan de huidige, ongeorganiseerde wietteelt. De controle op de gezondheidseffecten is nu nul komma nul."

Het is iemand van uw eigen partij. Heeft u hem er wel eens op aangesproken?

"Natuurlijk. Maar ondertussen zijn we alweer bijna driekwart jaar bezig met deze discussie. Nogmaals: de staatssecretaris pakt zijn verantwoordelijkheid als het gaat om het alcoholbeleid, maar laat hij dan ook zijn stem laten horen als het gaat om cannabis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl