Staatssecretaris Teeven zegt dat als de stroom asielzoekers zich op deze manier blijft ontwikkelen de mensen over een aantal weken moeten worden opgevangen op hotelboten. "En daarna komen wellicht tentenpaviljoens in zicht, ik sluit dat niet uit", zei Teeven in Nieuwsuur.

Begin mei meldde Teeven dat zich duizend asielzoekers per week meldden in Nederland. De instroom nam daarna af tot rond de 500. De afgelopen week bedroeg het aantal asielzoekers 675, zei Teeven in Nieuwsuur. De week daarvoor was het 535.

Door de forse instroom moeten soms wel twee nieuwe opvanglocaties per week worden geopend, volgens Teeven. Dat wordt nu opgelost door oude kazernes en gevangenissen als opvanglocatie te gebruiken.

Mensensmokkel

Soms moeten mensen lang wachten voordat zij een huis in een gemeente krijgen toegewezen, zegt Teeven. Dat zorgt voor ophopingen in asielzoekerscentra.

In mei was de instroom opgelopen tot duizend door georganiseerde mensensmokkel. Het ging vooral om Syriërs en Eritreeërs. Volgens de staatssecretaris zijn inmiddels 28 mensen opgepakt in 17 zaken.

De arrestanten zitten volgens Teeven aan "het eind van de schakel". De echt grote jongens zitten in Noord-Afrika en Italië.

STER reclame