NOS NieuwsAangepast

"Meeste onderschepte data van gewone internetters"

We wisten al dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA kan meekijken op je Facebook, je e-mail, kan meeluisteren op Skype en nog veel meer. The Washington Post heeft onderzocht in hoeveel gevallen het gaat om de ´gewone´ internetgebruiker, in plaats van om specifieke (buitenlandse) doelwitten.

Op basis van documenten die Edward Snowden leverde, weet The Post dat 90 procent van de data die de NSA onderschepte, van gewone internetgebruikers is. De krant deed vier maanden lang onderzoek naar zo'n 160.000 onderschepte e-mails en sms'jes en 7900 documenten van meer dan 11.000 online accounts.

Privégesprekken

Het merendeel is "gevangen in een net dat de NSA had uitgezet voor anderen", schrijft de krant. In veel gevallen gaat het om Amerikanen. De NSA verborg de meeste naam- en adresgegevens, maar veel privéconversaties zijn nog steeds te herleiden naar Amerikaanse burgers.

De meeste onderschepte gegevens zijn dus privégesprekken, over intieme relaties en gebroken harten, financiën, psychische zorgen en medische gegevens. Deze data werden geclassificeerd als "nutteloos", maar wel door de NSA bewaard.

'Gelukkig' werd ook informatie gevonden waar de NSA echt naar op zoek was, bijvoorbeeld nieuwe informatie over een kernernergieproject in het buitenland en hackers. Veel doet The Washington Post daarover niet uit de doeken, omdat dat schadelijk zou kunnen zijn voor lopende onderzoeken.

Privacy

"Als Snowdens voorbeeld respresentatief is, is de populatie die door de PRISM- en Upstream-programma's gevolgd wordt, veel groter dan de overheid zegt", schrijft de Post. En dat moet een dilemma zijn voor president Obama: de NSA onderschept informatie die echt van groot belang is, maar op een grote schaal wordt de privacy van burgers geschonden. "Iets waar de overheid het nooit over wil hebben."

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl